15 تکنولوژی رایج امروز، که به زودی منقرض خواهند شد
در طی یک صد سال اخیر، زندگی انسان با ارائه اختراعات و تکنولوژی های جدید کاملا تغییر کرده است. اما این تکنولوژی ها با همان سرعتی که فراگیر شدند، کم کم نیز منقرض خواهد شد و جای خود را به تکنولوژی های جدیدتر خواهند داد.
همانطور که ما برخی از تکنولوژی های رایج نسل قبلی را ندیده ایم (مثل ماشین بخار و تلگراف) ، نسل بعدی ما نیز بسیاری از تکنولوژی های متداول امروز را نخواهد دید.
در این مقاله، 15 تکنولوژی رایج امروز را بررسی میکنم. که احتمالا فرزندان یا نوه های من هرگز آنها را نخواهند دید. ابزارهایی که در زمان خود و حتی امروز هم بسیار پیشرفته تلقی میشوند، به زودی و با ارائه نسل جدیدی از تکنولوژی ها، به موزه راه پیدا خواهند کرد.
هر چند من امروز خودم را انسانی به روز میدانم که با انواع گجت ها و ابزارهای دیجیتالی آشنا هستم، ولی احتمالا روزی که نوه ی من در حال خواندن این مقاله باشد از دیدن شکل و ظاهر ابزارها و تکنولوژی های نسل من تعجب خواهد کرد.
1. اینترنت کابلی ADSL
وقتی یکی از همکاران 20 سالهام گفت که دوران پیش از عرضهی اینترنت ADSL را به خاطر نمیآورد، شگفتزده شدم. شاید روزگاری والدین این دوست عزیز از اینترنت Dialup برای اتصال به اینترنت استفاده میکردند، اما هر چه هست او چیزی از این ماجرا در خاطر ندارد. اما در آینده درست زمانیکه پسرم 10 ساله میشود اینترنت بیسیم خانگی در کشور همهگیر خواهد شد، و مسلماً او دورانی که مردم برای استفاده از اینترنت حق اشتراک خدمات ADSL را پرداخت میکردهاند را به خاطر نخواهد داشت.
حتی امروزه اینترنت بر بستر 4G LTE دارای سرعت مناسبی برای دانلود و آپلود به نسبت اینترنت کابلی ADSL است، با این حال هزینهی مورد اول به مراتب بالاتر است. در چند سال آینده شرکتهای ارائه دهندهی خدمات اینترنت ترجیح خواهند داد تا به جای استفاده از خطوط تلفن، آنتنهای هوایی و گیرنده امواج رادیویی را جایگزین کنند. در آن مقطع زمانی تهیه اینترنت بیسیم ارزانتر از سایر روشها به خصوص اینترنت ADSL خواهد بود. گرچه امروزه اینترنت بر بستر وایمکس نیز عرضه میشود، با این حال هنوز نتوانسته به سرعت و تضمین کیفی اینترنت کابلی ADSL برسد.
2. دوربینهای تک کاره عکاسی و فیلمبرداری
امروزه با وجود دوربینهای پرقدرت بر روی تقریباً تمامی گوشیهای موبایل، شاهد هستیم که صنعت ساخت دوربینهای عکاسی آماتور، که فاقد تنظیمات ویژهای برای دیافراگم و یا سرعت عکسبرداری بودند، با افت بی سابقه روبرو شده است. برخلاف دوربینهای عکاسی آنچنانی که تنها در مواقع ضرورت با خود حمل میکنیم، دوربین گوشیهای هوشمند همان چیزی است که هر روزه در جیب به این سو و آن سو میبریم. از این گذشته با وجود انواع و اقسام برنامههای مختلف و فیلترهای زیبا و کاربردی قادریم تا بلافاصله پس از عکاسی، نتیجه کار را ویرایش و تصحیح نور کرده و بالافاصله بر روی شبکههای اجتماعی منتشر نماییم. بدین ترتیب عرصه حتی برای دوربینهای حرفهای DSLR نیز تنگ شده و دوبینهای متداول نیز کمکم باید غزل خداحافظی را بخوانند. گرچه ممکن است تعداد کمی از آنها کماکان به حیات خویش ادامه دهند، اما دیگر بازاری به عنوان دوربینهای تککاربره وجود خارجی نخواهد داشت.
3. تلفنهای ثابت
همانطور که در گزارش سال 2010 مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده امریکا آمده است، در 26 درصد از منازل این کشور تنها تلفنهای بدونسیم وجود دارد. به نظرم تا زمانی که شازده تازهوارد خانوادهمان به سن 5 سالگی برسد (یعنی سال 2018 میلادی) تنها تعداد معدودی از مردم، بخصوص افراد میانسال و کهنسال هستند که کماکان از تلفن ثابت استفاده خواهند کرد و اغلب قریب به اتفاق مردم استفاده از تلفنهای همراه را ترجیح میدهند. و بالاخره زمانی که فرزندم 10 ساله شود، بیشتر شرکتهای تجاری نیز به همین رویه خواهند پیوست و با حذف تلفن ثابت، هزینهی سالانهی زیادی را صرفهجویی خواهند کرد.
4. کامپیوترهایی که دیر راه اندازی میشوند
کم شدن زمان بوت در رایانههای رومیزی را میتوان یکی از مواهب پیشرفتهای فنی در این حوزه به شمار آورد، موردی که به زودی کاملاً از بین خواهد رفت و آقازاده ما هرگز موضوعی به نام صبر کردن برای بوت شدن سیستم را به چشم نخواهد دید! در آیندهای نه چندان دور، کاربران دیگر رایانههای خود را خاموش نکرده و تنها آن را به حالت Sleep خواهند فرستاد که تغییر وضعیت آن به حالت فعال نیز در کسری از ثانیه خواهد بود. سیستمعاملهای جدید قادر به نصب بستههای بروزرسانی و وصلههای نرمافزاری بدون نیاز به راهاندازی مجدد سیستم خواهند بود. با این وجود، اگر بنا به هر دلیلی ناچار به راهاندازی مجدد سیستم شدید، بوت شدن آن تنها چند ثانیه به درازا خواهد انجامید چرا که دیگر دیسکهای نوع SSD و سیستم عاملهایی نظیر ویندوز 8 قادرند تا سریعاً خود را در حالت آماده به خدمت درآورده و کاربر را معطل نگه ندارند. روزی خواهد رسید که به پسرم بگویم: «ای روزگار...، اون روزا که من قد و قوارهی تو بودم ما چند دقیقهای صبر میکردیم تا سیستم بالا بیاد، تازه خدا رو هم شکر میکردیم که همچین رایانههای پیشرفتهای رو داریم!»
5. سیستم عامل های مبتنی بر پنجره
زمانی که پسرم آماده استفاده از رایانه شخصیاش شود، کادرها و پنجرهها از ویندوز رخت خواهند بست! گرچه سیستمعامل ویندوز مایکروسافت و Mac OS آن دوران نیز به حیات خود ادامه خواهند داد، با این وجود در چند سال آینده دیگر خبری از کادرهای پنجرهای نخواهد بود و کادرهای قابل جابجایی، کاشیها و ویجتها جای آن را خواهند گرفت. امروزه شاهد هستیم که ویندوز 8 نیز با بکارگیری رابط کاربری مترو و استفاده مبتنی بر کاشی به سوی این هدف گامهای آغازین را برداشته است.
6. دیسکهای سخت
نخستین رایانهای که داشتم یک TI 99 بود که از نوارهای کاست مخصوص برای ذخیره اطلاعات استفاده میکرد. بعد از آن رایانهام مجهز به فلاپی دیسکهای 5.25 اینچی شد. سیستم بعدی که خریداری کردم دارای ترکیبی از فلاپی دیسکهای 3.5 اینچی و یک دیسک سخت کوچک IDE بود. در رایانهی بعدی یک دستگاه زیپدرایو و یک سختافزار مخصوص ذخیره بر روی نوار مغناطیسی نیز وجود داشت. علیرغم اینکه تمامی این تجهیزات از نظر ظاهری با هم متفاوت بودند، همگی از یک فلسفه آن هم فناوری صفحات مغناطیسی بهره میبردند.
به دلیل اینکه دیسکهای SSD فاقد تجهیزات حرکتی هستند، دارای سرعت دسترسی به مراتب بالاتری بوده و عمر آنها نیز بسیار طولانی است؛ گرچه امروزه هزینه تهیه چنین دیسکهایی بسیار بالا است، ولی به زودی قیمتهای آن نیز مقرون به صرفه شده و عموم کاربران استفاده از آن را ترجیح خواهند داد. امیدوارم زمانیکه فرزندم نخستین لپتاپ خود را تهیه میکند، استفاده از چنین دیسکهای سختی نیز همهگیر و عمومی شود. به نظر میرسد که دیسکهای سخت امروزی تنها در سرورها قابل استفاده خواهند بود چرا که در این حوزه تنها معیار گنجایش ارزانقیمتتر، برنده بازار خواهد بود و سرعت بیشتر چندان طرفدار ندارد.
7. سالنهای سینما
زمانی که نخستین تلویزیون تولید شد، بسیاری از دانشمندان پیشبینی کردند که مرگ سالنهای سینما در راه است، ولی این اتفاق رخ نداد. اما این تو بمیری از آن تو بمیریها نیست و با توجه به این اوضاع و احوال اقتصادی وقوع این موضوع چندان دور از انتظار نیست. از طرف دیگر ظهور دستگاههای سینمای خانگی و صفحات نمایش بزرگ با کیفیت بسیار بالای تصویر (HD) و انواع تجهیزات تماشای سهبعدی آخرین میخها را بر تابوت سینما میزند. از سویی دیگر شبکههای متعدد تلویزیونی و ماهوارهای فیلمهای روز را یا به صورت رایگان یا با شارژ بسیار ناچیزی پخش میکنند و در آینده نزدیک تلویزیونهای تعاملی قدرت مانور بیشتری را به استفادهکننده خود خواهد بخشید.
از همه این موارد مهمتر بحث پول است. امروزه هزینهی تماشای فیلم در سالنهای سینما به قدری غیر قابل کنترل شده که بسیاری عطای این کار فرهنگی-هنری را به لقایش بخشیدهاند. بسیاری ترجیح میدهند دیسکهای نوری (CD / DVD) فیلم مورد علاقه خود را از فروشگاههای معتبر خریداری کرده و با قیمت بسیسار پایینتری این تجربهی هنری را در کانون گرم خانواده خود مزهمزه کنند. علیرغم نابودی سینماها، مراکز فرهنگی که اقدام به نمایش فیلمهای هنری یا برنامههای خاص میکنند همچنان به حیات خویش ادامه خواهند داد.
8. ماوس
همین چند سال پیش بود که مخترع ماوس آرزو کرد روزی برسد که به هر کامپیوتری یک ماوس هم متصل باشد. در عرض پنج سال آینده هزینه اضافه کردن صفحات نمایش لمسی خازنی آنچنان کم خواهد شد که تمامی صفحات نمایش، از تلویزیونهای بزرگ گرفته تا انواع لپتاپ و نتبوک نیز به این فناوری مجهز خواهند شد. گرچه تجهیزات نشانهروی دقیقی چون ماوس و قلمهای نوری (به همراه پد مخصوصشان) یک شبه به زبالهدان تاریخ نخواهند رفت، اما در چند سال آینده به ابزار ثانویهای بدل میشوند که دیگر یارای مقابله با صفحات لمسی را نخواهند داشت. از سوی دیگر با ظهور سیستمعاملهایی نظیر ویندوز 8 که دارای رابط کاربری پیشرفتهای هستند و از صفحات لمسی پشتیبانی میکنند، دیگر نیازی به ماوس نخواهید داشت.
9. عینکهای سهبعدی
این تکنولوژی که از آن برای مشاهده فیلم های 3 بعدی استفاده میشود هنوز جدید است. با این حال، در حدود یک سال گذشته با محصولاتی مواجه شدیم که دیگر نیازی به چنین عینکهایی ندارند.
در سال 2011 میلادی، شرکت توشیبا لپتاپ مدل Qosmio F755 را به بازار عرضه کرد که قادر بود به وسیلهی دوربین وبکم حرکات چشم کاربر را دنبال کرده و تصاویر سهبعدی را با توجه به موقعیت چشمان او پردازش کرده و نمایش دهد. البته این قابلیت در حال حاضر تنها برای یک کاربر بصورت همزمان قابل استفاده است. از سویی دیگر، در سال گذشته شرکتهای HTC و LG که به تولید و عرضه گوشیهای تلفن همراه اشتغال دارند، هر دو موفق به عرضه دستگاههایی شدند که فاقد شیشه بوده و دارای صفحه نمایش سه بعدی استریواسکوپ میباشد. این دست صفحات نمایش گرچه به کیفیت سینماهای خانگی نیستند، اما میتوانند قابلیتهای سهبعدی خوبی را به نمایش بگذارند. تا زمانیکه فرزندم ده ساله شود، دستگاههای تلویزیون قادر به ارائه فناوری سهبعدی فاقد شیشه استریواسکوپ خواهند بود تا بینندگان بیشتری بدون نیاز به عینک از تصاویر سهبعدی آن لذت ببرند.
10. کنترل از راه دور
زمانیکه کودکی بیش نبودم، تلویزیونی که در خانه داشتیم فاقد هرگونه شعور بوده و خبری از دستگاه کنترل از راه دور نبود. به خوبی به یاد دارم که برای تعویض کانال ناچار بودیم طول و گاه عرض اتاق را سینهخیز طی کنیم و به همین خاطر کم پیش میآمد که پدر در حین تماشای تلویزیون از کانالی به کانال دیگر برود و بیدغدغه میتوانستیم سریال «اوشین» را تماشا کنیم و یک دل سیر گریه کنیم! این در حالی است که وقتی پسرم به دبستان وارد شود، اغلب خانهها دارای تلویزیونهایی میشوند که با حرکات دست و پا یا حتی صدای ما اوامر مربوطه را اجرا خواهند کرد.
11. کامپیوتر های دسکتاپ
وقتی فرزند من به دبیرستان برود و مردی برای خود شود، دیگر خبری از کامپیوتر های دسکتاپ نخواهد بود و رایانههای همهکاره و ورکاستیشنهای پیشرفته جای آن را خواهند گرفت.
البته امیدوارم بازار قطعات کامپیوتری همچنان وجود خارجی داشته باشد تا افرادی نظیر ما که ترجیح میدهند کامپیوترشان را خودشان اسمبل کنند نیز کم و بیش به حیات خویش ادامه دهند، گرچه امیدی به این موضوع نیست!
12. شمارههای تلفن
هنوز شماره تلفن رند خانه خانم بزرگ را به خاطر دارم که از یک ترکیب سهتایی مشابه تشکیل شده بود و بسیاری از شرکتهای اطراف مایل بودند تا آن را به رقم قابل ملاحظهای خریداری کنند، گرچه این اتفاق هرگز نیافتاد.
اما امروزه با گسترده شدن استفاده از تلفنهای اینترنتی و فناوری VoIP نظیر سرویسهایی چون اسکایپ و گوگلتاک، دیگر کسی به شمارههای تلفن نیازی ندارد و تنها نام کاربری برای برقراری ارتباط کفایت میکند.
امروزه برای ارتباط با دیگران بیشتر از شماره تلفن به ID آنها نیاز دارید!
13. سریال هایی که سر ساعت پخش میشوند
پیشتر رسم بود مردم پس از مراجعت از کار روزانه و صرف شام، دور تلویزیون جمع میشدند و سریال های شبانه تلویزیون را تماشا میکردند. اما به زودی با همهگیر شدن استفاده از تلویزیونهای تعاملی و اینترنتی دیگر این مفهوم نیز رنگ میبازد و به زودی وجود خارجی نخواهد داشت. در آینده بینندگان سریال های تلویزیونی میتوانند در هر ساعتی که مایل هستند قسمت بعدی سریال مورد علاقه خود را ببینند.
14. دستگاه فکس
باور میکنید که با وجود ایمیل هنوز هم در بسیاری از ادارت و شرکت ها از فکس استفاده میشود؟ دستگاهی که بهترین سالهای عمرش را در دهه 1970 میلادی گذرانده و با سرعت به سوی پیری و نیستی گام برمیدارد. البته با وجود گسترش فناریهای دیجیتال هنوز هستند شرکتهایی که امضا را بر روی کاغذ فکس شده ترجیح میدهند و هنوز در گذشته سیر و سلوک میکنند.
15. دیسکهای نوری
هنوز خریداری نخستین CD و DVD ام را به خاطر دارم. به گمانم زمانی که پسرم 10 ساله شود اغلب شرکتهای تولیدی از توزیع محصولاتشان به صورت CD یا DVD خودداری خواهند کرد. احتمالا چیزی در حدود یک دهه بیشتر از حیات این رسانهی دوستداشتنی باقی نمانده است چرا که کاربران ترجیح میدهند محتوای مورد نیاز خود را به صورت آنلاین خریداری و دانلود نمایند.
در این صورت هم هزینهی کمتری پرداختهاند و هم سریعتر به مقصود خود رسیدهاند.
مطالب مشابه:
دانلود اینستاگرام برای کامپیوتر
دانلود ایمو مسنجر برای کامپیوتر
دانلود تلگرام فارسی برای کامپیوتر
دانلود تلگرام پلاس برای کامپیوتر
نظرات شما عزیزان: